Skyen – den nye arbejdsmåde

Digitaliseringen er ved at forandre vores liv på mange måder – ikke mindst vores arbejdsliv. En vigtig del af digitaliseringen er brugen af forskellige typer skytjenester, som gør, at vi i dag i princippet kan arbejde fra et hvilket som helst sted, så længe vi har forbindelse til internettet.

Lige nu ser vi to stærke tendenser i samfundet – mobilitet og skytjenester. Når det gælder skytjenester forudsiger en del til og med, at de tjenester, vi udvikler der, vil indebære den samme kulturforandring, som da vi fik computere eller internettet.

Forandrer vores arbejde

Skyen og dens tjenester er stadig i sin vugge, men allerede nu tilbydes mere og mere udviklede tjenester, og man behøver ikke være IT-ekspert for at indse, at skytjenester vil have en dybdegående effekt på vores arbejdsmetoder.

En skyløsning indebærer, at du arbejder på en server på internettet i stedet for, at en tjeneste eller et program er installeret lokalt på din computer. Eftersom du arbejder i skyen, er du ikke afhængig af en specifik computer, som befinder sig på en specifik plads. Det eneste, der kræves, er en internetforbindelse og en computer, tablet eller smartphone, og således har du nemt adgang til dit materiale, uanset hvor du befinder dig.

Ændret adfærd

Flere og flere efterspørger også muligheden for at kunne arbejde mere mobilt, og for at gøre dette kræves der mere sikre og sofistikerede tjenester – i skyen. Jo flere mobile tjenester, vi får adgang til, des mere enkelt er det at være mobil. En vekselvirkning, som ændrer vores adfærd og fremmer udviklingen yderligere.

Vi ser også en tydelig forandring i brugerne adfærd, idet man går fra at bruge stationære computere til mobile enheder. Derudover har vi en yngre generation på vej ud på arbejdsmarkedet, som er vokset op med den mobile måde til at konsumere og interagere med information. For at tiltrække den yngre arbejdskraft er det derfor afgørende, at arbejdsgivere skaber arbejdspladser, som også understøtter de tekniske fremskridt.

Behovstilpassede platforme

Virksomhederne har samtidigt udfordringer med at klare overgangen, og for at virksomhederne skal kunne passe deres tjenester i skyen, kræves der behovstilpassede platforme.

Men udviklingen er på mange punkter kommet så langt, at du i dag kan drive hele arbejdsprocesser i skyen og endda til en brøkdel af den tidligere pris. Flere og flere virksomheder ser styrken i dette, og virksomheder, som er på forkant med udviklingen, spørger ikke længere, hvorfor de skal anvende skyen, men derimod hvordan de kan anvende den.